Olen Marjaana Malkamäki (s. 1980), Tampereella asuva kuvajournalisti ja valokuvaaja. Olen toiminut yrittäjänä yli kymmenen vuotta. Ehkä olet nähnyt kuviani, koska kuvaan Suomen suurimmille kustantajille ja monille yrityksille. Lukion valokuvauskurssilta saatu kipinä roihahti ammatiksi puolivahingossa. Nykyisin valokuvaus on tärkeä osa identiteettiäni. Monipuolisessa työssä tapaan ihmisiä, joita en muuten tapaisi, ja tulen käyneeksi paikoissa, joihin en muuten menisi.

Minua kiehtovat kuvissa herkkyys, hetkellisyys ja aitous. Minulle on sanottu, että kuvattavanani on helppo olla. Olen saanut kiitosta myös siitä, että kuvani kunnioittavat kohteitaan. Vaikka olen luova ja eläytyvä, työtäni ohjaa ennen muuta toimeksiantajalta saamani briiffi.

Juureni ovat Pohjanmaalla, ja viihdyn erinomaisesti maakuntakuvaajan roolissa Tampereella.


Yllättävä ammatti

Nuorena kuvittelin, että valokuvaus olisi teknistä ja yksinäistä, kuvien kehittelyä pimiössä. Siksi hakeuduin graafisen suunnittelun opintoihin, vaikka kuvaamataidon opettaja kannusti valokuvaajaksi. 

Ystävän suosituksesta pääsin kuitenkin harjoitteluun lehtikuvaajaksi Aamulehteen. Siellä ensimmäisiä juttukeikkojani oli naturistireportaasi Yyteristä. Kuvasin alasti, jotta pääsin samalle tasolle kuvattavien kanssa. Työn todellisuus oli silloin niin kaukana pimiöstä kuin voi olla.


Minulle sopiva työ

Hankin lehtikuvauskokemusta myös Helsingin Sanomista ja Kalevasta. Kävi selväksi, että valokuvaus on ihmisläheistä ja maanläheistä, minulle sopivaa työtä. Syvensin osaamistani Tampereen yliopiston kuvajournalismin maisteriohjelmassa.

Vahvuuksiini kuuluu journalistisen ajattelun lisäksi asiakaslähtöisyys, johon mainosalaan keskittynyt graafikon koulutukseni antoi hyvät valmiudet. 

Parhaisiin saavutuksiini kuuluu Vuoden Lehtikuva 2011 -kilpailun voitto Vuoden multimedia -sarjassa. Multimediadokumentti Siskoni Sara kertoi paniikkihäiriötä sairastavan siskoni selviytymistarinan.


Rakkaudesta lajiin

Monipuolisuus on minun juttuni, ja rakkaudesta tähän ammattiin päivitän jatkuvasti ammattitaitoani. Valaisuun ja studiokuvaukseen sain hurjasti inspiraatiota Visuaalisen viestinnän instituutin (VVI) kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta sekä valokuvaajan ammattitutkinnosta. Tuorein panostukseni on videoeditoinnin ammattitutkinto, johon hakeuduin vastatakseni asiakkaideni kasvaviin tarpeisiin.

Henkilökuvauksissa nautin ohjaajan roolista ja pyrin vangitsemaan ihmisen parhaat puolet. Samalla ihmiset riittävät sellaisina, kuin he ovat. Repparikuvaajana haluan tarkkailla ja paljastaa kuvausympäristöt ja -kohteet kaikessa rosoisuudessaan. 

Sytyn työlleni ja saan kuvauskeikoista energiaa arkeen perheen kanssa.

Using Format